Salát z mořských řas se sezamem
Suroviny
- 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Mrkev kořen
 - 20 g Sezam - semena
 - 8 g Droždí
 - 100 g Olivy černé
 - 500 g Mořské řasy sušené
 - 100 ml Olej olivový
 - 200 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Pasta česneková
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 921 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 157 g
 - Sodík 1663 mg
 - Bílkoviny 82 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1787.8 mg
 - Vláknina 19344.5 mg
 - Vitamín A 19344.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.8 mg
 - Vitamín E 6.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé mořské řasy důkladně propláchneme. Použijeme-li sušené, necháme předem nabobtnat ve větším množství vody. Sezamová semínka krátce nasucho osmahneme a rozmixujeme. Přitom postupně přiléváme olivový olej.
 - 
                                2
Mrkev očistíme, oškrábeme a na jedné straně podélně seřízneme tak, aby se dala postavit. Pokrájíme na tenké plátky a ty poté na jemnou slámu. Smícháme s řasami a sezamovou pastou.
 - 
                                3
Na pečivo rozmícháme droždí v 200 ml vlažné vody, přisypeme 2 lžíce mouky, připravíme kvásek a necháme vykynout. Zbylou mouku prosejeme, přidáme sůl a za stálého míchání vpracujeme postupně česnekovou pastu, kvásek a olej. Vypracujeme těsto, vytvoříme bochánek a zakryjeme mísou. Na teplém místě necháme cca 60 minut kynout.
 - 
                                4
Poté těsto vyválíme do tvaru nádoby, ve které jej budeme péct, znovu necháme krátce vykynout, posypeme nasekaným rozmarýnem a olivami. Po cca 30 minutách kynutí vložíme chleby do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 30–40 minut.
 - 
                                5
Salát z řas rozdělíme do středu talířů a doplníme plátky upečeného chleba.