Jehněčí kotlety na grilu s jogurtovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Čočka vařená
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 10 g Petržel - nať
  • 20 g Kopr čerstvý
  • 10 g Pažitka
  • 10 g Cibulka jarní
  • 20 g Cibulka jarní
  • 100 g Salát ledový
  • 5 g Tymián čerstvý
  • 10 g Kerblík
  • 400 g Jogurt bílý
  • 40 ml Olej olivový extra panenský
  • 15 ml Ocet bazalkový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Česnek
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 kg Jehněčí kotlety
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 867 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 71 g
  • Sodík 447 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 160 mg
  • Draslík 903.1 mg
  • Vláknina 12134.1 mg
  • Vitamín A 12134.1 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 52.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hned na začátku připravíme bylinkové máslo: Do vhodné kuchyňské nádoby dáme měkké máslo, které dřevěnou vařečkou utřeme. Petrželovou nať, pažitku, kerblík a zelenou část jarní cibulky drobně nasekáme. Vše přisypeme do nádoby s máslem, kde důkladně suroviny promícháme. Podle vlastní chutě přidáme sůl, pepř a ještě jednou zamícháme. Hotové bylinkové máslo přeložíme na potravinářskou fólii, vytvarujeme do tvaru válečku a vložíme do lednice, aby ztuhlo.

  • 2

    Příprava čočkového salátu: V pánvi rozpálíme olej, přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev, nasekanou jarní cibulku, oloupaný a také drobně nakrájený česnek. Zeleninu dusíme do změknutí mrkve. Do pánve přisypeme vařenou čočku, potom tymián, nakonec dochutíme solí, pepřem a octem. Salát stáhneme ze sporáku, posypeme nasekaným koprem a promícháme.

  • 3

    Příprava jogurtové omáčky: Jogurt dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, drobně nasekaný kopr, vymačkanou citrónovou šťávu a promícháme. Nakonec podle chutí posypeme solí, pepřem, vlijeme olej a omáčku ještě jednou zamícháme.

  • 4

    Kotlety naporcujeme, porce osolíme a opepříme. Gril rozpálíme na střední teplotu, na suchý rošt naskládáme připravené kotlety a po obou stranách opečeme. Upečené kotlety necháme 3 minuty odpočinout.

  • 5

    Potom je rozdělíme na jednotlivé talíře, na každou porci položíme plátek bylinkového másla. Z listů ledového salátu na talíři vytvarujeme nádobku, do které lžící položíme čočkový salát a nakonec na talíře nalijeme jogurtovou omáčku. Připravené teplé jídlo servírujeme.

Komentáře k receptu