Knedlíky z Opavského kláštera
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 200 g Hrášek
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Rohlíky bílé
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 4 l Voda pitná
 - 3 dl Vývar zeleninový
 - 4 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Kerblík
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 958 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 402.4 mg
 - Draslík 521.6 mg
 - Vláknina 11749.2 mg
 - Vitamín A 11749.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.3 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žemle pokrájíme na kostičky, vsypeme do mísy. Ve větší misce dobře vyšleháme 6 vajec se lžičkou soli, pepřem, přilijeme zeleninový vývar a znovu prošleháme. Touto směsí zalijeme rohlíky. Promícháme a necháme je namočené minimálně 10 - 15 minut. Mezitím očistíme cibuli, kterou v pánvi na rozpáleném másle osmažíme do zlatova. Jakmile cibule trochu zchladne, přidáme ji k rohlíkům i s omastkem. Omyjeme kerblík, petrželku, bylinky pokrájíme nadrobno. V redlíku přivedeme k varu 5 dl vody. Mražený hrášek vložíme do vroucí vody, necháme přejít varem, hned scedíme, promyjeme pod studenou vodou a okapaný spolu s bylinkami přidáme k rohlíkům. Těsto dobře promícháme, podle potřeby přidáme na zahuštění strouhanku. V širším hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 0,5 lžicí soli. Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 2 části, z každé vytvoříme podlouhlý knedlík přibližně o průměru 7 - 8 cm. Ty následně vložíme do vroucí vody a pomalu vaříme 15 minut, poté je opatrně otočíme a povaříme dalších 15 minut.
 - 
                                2
Uvařené knedlíky vyjmeme, potřeme čerstvým máslem, nakrájíme nití na plátky a podáváme.