Ztracená vejce se špenátovou omáčkou
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 450 g Špenátový protlak mražený
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 ks Cibule
 - 8 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 l Voda pitná
 - 0.25 l Vývar drůbeží
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 4 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 549 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 531.9 mg
 - Draslík 540.4 mg
 - Vláknina 9573.6 mg
 - Vitamín A 9573.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.4 mg
 - Vitamín E 5.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V rendlíku rozpálíme 20 g másla, přidáme jemně nasekanou cibuli a krátce ji podusíme. Přidáme rozmražený špenát, vývar, zakryjeme a vaříme asi 15 minut.
 - 
                                2
Ze 20 g másla a mouky uhněteme směs a přidáme ji ke špenátu, 5 minut před tím než bude hotov. Přidáme smetany, muškátový oříšek, sůl a pepř.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu vodu s octem, vložíme rozbitá vejce a vaříme do ztracena, asi 4 minuty. Hotové vyjmeme z vody, dáme na talíře a přelijeme omáčkou.