Olihně s olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Rajčata
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 40 g Petržel - nať
  • 600 g Olihně
  • 50 g Olivy zelené
  • 40 ml Olej olivový
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 298 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 755 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 349.5 mg
  • Draslík 791.3 mg
  • Vláknina 5440.8 mg
  • Vitamín A 5440.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.9 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Olihně vykucháme, stáhneme z nich vnější blánu, omyjeme je, osušíme, pokrájíme na kousky. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, dáme okapat do cedníku a pokrájíme. Oloupeme stroužek česneku, omyjeme, lehce podrtíme. Omyjeme petrželku a jemně nasekáme. Olivy pokrájíme na kolečka a dáme stranou.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme olej se stroužkem česneku, přidáme pokrájené olihně, za občasného zamíchání je 2-3 minuty smažíme. Osolíme a opepříme, přilijeme bílé víno a na prudším plameni ho necháme vyvařit. Vyjmeme z pánve olihně a dáme stranou.

  • 3

    Do stejné pánve vhodíme pokrájená rajčata a bobkový list, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře, na středním plameni rajčata 7-8 minut dusíme za občasného zamíchání. Přidáme do omáčky pokrájené olivy a olihně, které jsme dali stranou, a dusíme vše další 3-4 minuty. Hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou a horký podáváme na stůl.

Komentáře k receptu