Špíz z mořského jazyka se zeleninou
Suroviny
- 800 g Mořský jazyk
 - 200 g Chřest bílý
 - 50 g Hrášek
 - 10 g Estragon
 - 10 g Kerblík
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 5 g Cukr krupice
 - 20 g Rozmarýn čerstvý
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 150 g Chřest zelený
 - 120 g Mrkev kořen
 - 150 g Fazolové lusky zelené
 - 150 ml Vývar zeleninový
 - 30 ml Limetka
 - 12 ml Olej olivový
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 832 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 111.7 mg
 - Draslík 1243.8 mg
 - Vláknina 11413.5 mg
 - Vitamín A 11413.5 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.6 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu, přidáme očištěné podélně rozpůlené mrkve a bílé chřesty a 4 minuty vaříme. Zelený chřest také očistíme a podélně rozpůlíme, přidáme do hrnce a další 2 minuty povaříme. Přidáme na polovinu překrojené hráškové lusky a fazolkové lusky a vaříme ještě 2 minuty. Zeleninu slijeme do hrnce a přidáme k ní zeleninový vývar, estragon, máslo a cukr, dochutíme solí a pepřem a odstavíme.
 - 
                                2
Rybí filety očistíme, osolíme a opepříme a pokapeme limetkovou štávou. Z rozmarýnových větviček očistíme do dvou třetin délky jehličky a filety větvičkami vlnovitě napíchneme. V pánvi zahřejeme olivový olej, osmahne na něm nadrobno nasekaný česnek, přidáme rybí špízy a z každé strany je 2 minuty opékáme.
 - 
                                3
Zeleninu rozdělíme na talíře, na ni položíme křížem špízy a ihned servírujeme ozdobené kerblíkem.