Řežábek
Suroviny
- 30 g Droždí
 - 400 g Vepřová uzená plec
 - 200 g Pšeničná krupice
 - 0.3 kávová lžička Řebříček
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kopřiva
 - 1 kávová lžička Petržel - nať
 - 1 kávová lžička Mouka pšeničná hrubá
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 0.3 kávová lžička Libeček
 - 1 kávová lžička Pažitka
 - 7 ks Vejce slepičí
 - 6 ks Rohlíky bílé
 - 4 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 dl Hovězí vývar základní
 - 1 dl Mléko - podmáslí
 - 1 polévková lžíce Tuk
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
 - Sacharidy 80 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 1464 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 494.1 mg
 - Draslík 385.1 mg
 - Vláknina 9278.7 mg
 - Vitamín A 9278.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.4 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uvařené uzené maso nakrájíme i s rohlíky na kostičky.
 - 
                                2
Přidáme vejce, rozetřený česnek, nasekanou nať z pažitky, libečku, petrželky, řebříčku a kopřivy. Okořeníme, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z droždí, krupici a dle potřeby trochu mléka a vývaru z uzeného masa.
 - 
                                3
Zaděláme hustší těsto tak, aby nám v něm stála vařečka a dáme vykynout na teplé místo.
 - 
                                4
Vykynuté těsto pečeme ve vymaštěném a moukou vysypaném pekáčku v předehřáté troubě.
 - 
                                5
Řežábek byl tradičním velikonočním pokrmem.