Pečená kachna s rýží
Suroviny
- 50 g Mrkev kořen
 - 250 g Rýže jasmínová
 - 500 ml Voda pitná
 - 500 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Pomeranče
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Kachna domácí
 - 2 ks Cibulka lahůdková
 - 2 špetka Sůl
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 5 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 1 polévková lžíce Zázvor mletý
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 386 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 1347 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 122.9 mg
 - Draslík 555.5 mg
 - Vláknina 17677.5 mg
 - Vitamín A 17677.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.9 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na nádivku připravíme pomeranč, dobře ho omyjeme a neoloupaný nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a rovněž nakrájíme na větší kusy. V misce promícháme s 0,25 lžičkou soli a s mletým zázvorem.
 - 
                                2
Rýži uvaříme al dente.
 - 
                                3
Kachnu omyjeme, odsekneme křídla, vnitřek kachny naplníme pomerančovou nádivkou, kachnu důkladně osolíme, vložíme do pekáče, podlijeme vodou a přikrytou vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme zhruba 1 hodinu. Poté kachnu odklopíme a pečeme další hodinu, průběžně poléváme výpekem, případně přilijeme vodu. Upečenou kachnu necháme vychladnout. Poté ji vykostíme (až na velké stehenní kosti) na porce i s kůží. Zbylé maso z kachny obereme a použijeme při přípravě rýže. Med a 1 lžíci sojové omáčky promícháme v misce. Porce kachny rozložíme na plech a potřeme medovou marinádou. Pod grilem rozehřátým na 220 °C pečeme zhruba 8 minut.
 - 
                                4
Mrkev, jednu lahůdkovou cibulku, česnek, cibuli, chilli papričku očistíme a nakrájíme na silnější plátky. V pánvi rozpálíme olej a osmažíme (vyjma jarní cibulky). Ke směsi přimícháme obrané kachní maso a zarestujeme. Poté přidáme uvařenou rýži, vmícháme zbylou sojovou omáčku a lahůdkovou cibulku a řádně promícháme.
 - 
                                5
V misce rozšleháme vejce, osolíme a na pánvi na oleji usmažíme tenkou omeletu. Usmaženou nakrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                6
Kachnu podáváme s rýží a omeletovými nudličkami. Porce sypeme druhou drobně pokrájenou lahůdkovou cibulkou.