Galantina s kuřecím masem a cuketou
Suroviny
- 500 g Vepřová plec
 - 100 g Slanina vepřová
 - 100 g Celer řapíkatý
 - 100 g Cuketa
 - 500 g Vývar drůbeží
 - 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Bazalka
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Tymián sušený
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Vepřová kůže
 - 1.5 kg Kuře
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1415 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 97 g
 - Sodík 1706 mg
 - Bílkoviny 96 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 387.3 mg
 - Draslík 1339.7 mg
 - Vláknina 4873.8 mg
 - Vitamín A 4873.8 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.2 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté kuře zbavíme kůže tak, aby zůstala v celku. Kůži osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem poklademe na ni (z vnitřní strany) plátky slaniny a opatrně odložíme stranou. Pak kuře vykostíme, čisté maso pokrájíme na malé kousky a odložíme do mísy s předem pomletým vepřovým masem. Malou cuketu oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme ji na malé kostky.
 - 
                                2
K masu přidáme sůl, pepř, česnek, cuketu, vše dobře promícháme a rozložíme ho na ochucenou stáhnutou kůži. Pevně ji zavineme do rolády a masový váleček převážeme nití. Pekáč vyložíme čistou vepřovou kůží, na něj položíme masovou roládu, přidáme svazek zelených bylinek s řapíkatým celerem a zalijeme drůbežím vývarem. Pekáč zakryjeme a maso vaříme při mírné teplotě přibližně 3 hodiny.
 - 
                                3
Uvařenou roládu necháme ve vývaru vychladnout, pak ji vyjmeme, dáme na mísu odkapat a zatížíme závažím. Zakryjeme a dáme na 2 dny zatížené maso do lednice.
 - 
                                4
Po dvou dnech z galantiny sejmeme závaží, odstraníme niť a nakrájíme porce.