Galantina s kuřecími prsy a madeirovým želé
Suroviny
- 500 g Vepřová plec
 - 100 g Slanina vepřová
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 500 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 6 ks Hřebíček
 - 1 ks Rozmarýn čerstvý
 - 1 ks Salát ledový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vepřová kůže
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 kg Kuře
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Víno madeira
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1430 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 102 g
 - Sodík 1639 mg
 - Bílkoviny 101 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 387.3 mg
 - Draslík 1535.2 mg
 - Vláknina 13023 mg
 - Vitamín A 13023 mg
 - Vitamín B6 2.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.2 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté kuře vykostíme tak, abychom neporušili kůži. Prsa a stehna pokrájíme na tenké nudličky a odložíme je do misky. Ostatní odkrojené maso posekáme nadrobno.
 - 
                                2
Vepřové maso omyjeme, pokrájíme na kousky a jemně pomeleme na masovém strojku. Mleté maso dáme do mísy s posekaným kuřecím masem, přidáme sůl, pepř, drobně pokrájenou omytou zelenou petržel, česnek a vše důkladně promícháme. Slaninu pokrájíme na nudličky.
 - 
                                3
Kuřecí kůži posolíme, opepříme, rozložíme na ni nudličky kuřecího masa, na ně rovnoměrně rozložíme masovou směs, pak nudličky slaniny a vlašské ořechy.
 - 
                                4
Kůži z křídel a stehen přehneme dovnitř a celé kuře zabalíme do pevné rolády, kterou převážeme nití. Pekáč vyložíme vepřovou kůží, na ni položíme kuřecí galantinu, osolíme ji, vedle ní položíme mrkev, cibuli, celý pepř, hřebíček a snítku čerstvého rozmarýnu. Opatrně zalijeme drůbežím vývarem, pekáč zakryjeme a vaříme při mírné teplotě 3 hodiny. Uvařenou galantinu vyjmeme z vývaru až po vychladnutí, maso necháme odkapat, pak ho zatížíme závažím (1,5 kg) a dáme na 2 dny do chladničky.
 - 
                                5
Vývar přecedíme a v druhém hrnci vaříme, dokud nezačne mít podobu želé. Odstavíme, přimícháme madeiru a necháme ztuhnout. Madeirové želé pak nakrájíme na kostky.
 - 
                                6
Galantinu po dvou dnech zbavíme nití, nakrájíme na plátky a servírujeme s kostkami želé a ledovým salátem.