Dušené kuře s vínem
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
 - 50 g Petržel - nať
 - 20 g Estragon
 - 500 ml Víno bílé
 - 250 ml Vývar drůbeží
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Šalotka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 kg Kuře
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.55 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 125 g
 - Sodík 462 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 154.2 mg
 - Draslík 853.2 mg
 - Vláknina 3239.5 mg
 - Vitamín A 3239.5 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře omyjeme, osušíme a rozdělíme na 8 porcí. Jednotlivé porce osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Šalotky oloupeme a pokrájíme na kostičky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme také na kostičky.
 - 
                                2
V kastrolu zahřejeme 4 lžíce olivového oleje. Na olej vložíme nakrájenou slaninu, šalotky a mrkev. Opečeme a pak odložíme stranou. V kastrolu potom opečeme porce kuřete. Pak k nim přidáme estragon a opečenou slaninu, mrkev a šalotku. Zalijeme ryzlinkem a drůbežím vývarem. Počkáme, dokud vše nezačne vřít, a pak ztlumíme teplotu. Přikryjeme poklicí a dusíme 45 minut, dokud není kuře měkké. Odložíme estragon a porce kuřete vyjmeme. Do omáčky přidáme zakysanou smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Pak omáčkou přelijeme kuřecí porce a ještě před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.