Kuřata na jalovci po kozácku
Suroviny
- 150 g Zakysaná smetana
 - 4 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 8 ks Rajčata
 - 2 ks Okurka salátová
 - 1 kg Kuře
 - 3 polévková lžíce Jalovec
 - 6 polévková lžíce Strouhanka
 - 4 polévková lžíce Gouda
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 5 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 882 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 920 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 336.6 mg
 - Draslík 1094.7 mg
 - Vláknina 5809.3 mg
 - Vitamín A 5809.3 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.8 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dvě malá kuřata očistíme, zbavíme konců křídel a uvnitř posolíme. Potom připravíme nádivku. V hmoždíři utlučeme na prášek sušené jalovcové bobulky. Máslo utřeme s rozšlehaným vejcem, přidáme strouhanku, třetinu tlučeného jalovce, strouhaný sýr a sekanou petrželku, podle chuti osolíme a dobře promícháme.
 - 
                                2
Kuřata naplníme připravenou nádivkou, potřeme olejem, osolíme, posypeme druhou třetinou tlučeného jalovce, napíchneme na rožeň a nad žhavým dřevěným uhlím je 35-45 minut opékáme.
 - 
                                3
Rožněm otáčíme, aby se kuřata stejnoměrně propekla a při pečení je občas potíráme olejem ve kterém jsme smíchali trochu soli se zbytkem jalovce.
 - 
                                4
Upečená kuřata z rožně sejmeme, rozpůlíme a podáváme je s nakrájenými rajčaty a okurkami, přelitými osolenou zakysanou smetanou.