Indické kuře tandoori
Suroviny
- 30 g Zázvor
 - 150 g Jogurt bílý
 - 800 g Kuře
 - 1.5 kávová lžička Kmín římský
 - 1 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Tamarindová pasta
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.43 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 149 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 150 mg
 - Draslík 528.3 mg
 - Vláknina 6376.9 mg
 - Vitamín A 6376.9 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.3 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zázvor i česnek nasekáme nadrobno. Polovinu směsi smícháme se lžičkou římského kmínu, chilli kořením, skořicí, paprikou, kurkumou, citrónovou šťávou a 2 lžícemi oleje. Směs po 2 - 3 minuty osmahneme na suché pánvi, aby koření uvolnilo chuť a vůni. Opečenou směs smícháme s jogurtem a druhou polovinou nasekaného zázvoru i česneku.
 - 
                                2
Kuře rozdělíme na 8 částí, opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem, po celém povrchu potřeme tamarindovou pastou, osolíme a naložíme do připravené marinády. Několikrát obrátíme, aby se důkladně obalilo, přikryjeme a necháme v ledničce do druhého dne marinovat.
 - 
                                3
Troubu zapneme na 220°C (plyn na stupeň 7).
 - 
                                4
Porce kuřete vyndáme z marinády, pokropíme olejem a položíme na plech, potřený olejem. Pečeme 20 minut, maso obrátíme a pečeme dalších 20 minut.
 - 
                                5
Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka. Těsně před dopečením kuřete rozehřejeme v pánvi 2 lžíce oleje, na kterém kroužky cibule opečeme do křupava.
 - 
                                6
Citron rozkrájíme na osminky, porce kuřete na talíři obložíme osmaženou cibulí, posypeme zbylým římským kmínem a ozdobíme plátky citrónu.