Pečené bylinkové kuře na zelenině
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Brambory
 - 3 ks Karotka
 - 1 ks Kedlubna
 - 10 ks Kapusta růžičková
 - 1 ks Rajčata
 - 6 ks Česnek
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.8 kg Kuře
 - 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1252 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 687 mg
 - Bílkoviny 99 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 337.5 mg
 - Draslík 1563.1 mg
 - Vláknina 32911.2 mg
 - Vitamín A 32911.2 mg
 - Vitamín B6 2.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.6 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté kuře osušíme, do kůže na prsou, pod stehny a na bocích nařízneme. Troubu si předehřejeme na 200°C. Snítky rozmarýnu, citrónového tymiánu a petrželky kudrnky omyjeme, z bylinek otrháme lístky a dáme je do misky. 4 stroužky česneku očistíme, velmi drobně pokrájíme a přidáme k bylinkám. Směs bylinek promícháme s 1 lžicí oleje a vetřeme ji do připravených zářezů na kůži. Potom celé kuře osolíme a posypeme drceným kmínem.
 - 
                                2
Připravíme si zeleninu: očištěnou cibuli rozkrájíme na osminky. Oloupané větší brambory a karotku omyjeme, brambory rozkrájíme na čtvrtky, které ještě v polovině přepůlím. Karotku nakrájíme na kolečka silné 1 cm. Oloupanou kedlubnu rozkrojíme na polovinu a pak na plátky. očištěnou růžičkovou kapustu rozkrojíme na poloviny. Větší rajče omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Všechnu zeleninu vložíme do pekáče, mezi zeleninu zastrčíme na několika místech neoloupané stroužky česneku, pak vše osolíme, opepříme a pokapeme olejem a promícháme. Na zeleninu položíme kuře hřbetem dolů a pokapeme ho olejem. Pekáč s kuřetem vložíme do středu trouby a pečeme přibližně 35 minut. Každých 15 minut kuře podlejeme výpekem. Po 40 minutách vytáhneme pekáč z trouby a kuře opatrně rozčtvrtíme a polejeme výpekem. Porce kuřete poklademe na zeleninu a vložíme zpět do trouby. Pečeme dozlatova dalších 15 minut.
 - 
                                3
Na střed velko servírovací mísy, kterou jsme předem ohřáli, položíme porce kuřete, okolo nich poklademe upečenou zeleninu, kuře pokapeme zbylým výpekem a hned servírujeme.