Kuře pečené se zeleninou a nádivkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 250 g Zelenina kořenová
 - 1500 g Kuře
 - 50 g Uzené maso vařené
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Žemle tuková
 - 1 ks Šalotka
 - 2 ks Tymián čerstvý
 - 1 hrst Petržel hladkolistá
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1202 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 78 g
 - Sodík 487 mg
 - Bílkoviny 80 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 360.1 mg
 - Draslík 1070.8 mg
 - Vláknina 10534.5 mg
 - Vitamín A 10534.5 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52.1 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté kuře opatrně vykostíme tak, aby kůže zůstala neporušená. Osolíme, opepříme a naplníme nádivkou.
 - 
                                2
Nádivka: Housky z předešlého dne nakrájíme na kostičky. Nakrájené uzené maso a šalotku orestujeme na másle, přilijeme mléko a spolu s vejcem přidáme k houskám. Ochutíme solí a pepřem, promícháme a nakonec vsypeme nasekanou petrželku.
 - 
                                3
Kuře dáme do pekáče spolu s očištěnou kořenovou zeleninou nakrájenou na větší kousky, s oloupanou, nakrájenou cibulí, česnekem a pár snítkami tymiánu nebo jiných bylinek. Podlijeme trochou vody a v předehřáté troubě pečeme při 190 stupních 10 až 12 minut a potom při 160 stupních asi 1 hodinu. Během pečení kuře přeléváme šťávou.