Slepičí vývar se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 200 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 100 g Petržel kořen
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Rajčata
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 4 polévková lžíce Kukuřičná krupice T 600
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 833 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 152 g
  • Sodík 1150 mg
  • Bílkoviny 84 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 475.3 mg
  • Draslík 1220.3 mg
  • Vláknina 12870.5 mg
  • Vitamín A 12870.5 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.9 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sýr Ementál nastrouháme a odložíme do misky.

  • 2

    Petrželovou nať a čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme. V misce si rozkvedláme vejce a zamícháme do nich petrželku. Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na osminky.

  • 3

    Do 1 litru horkého slepičího bujonu přimícháme 4 lžíce kukuřičné krupice. Pak do polévky přidáme rajčata, dochutíme solí, pepřem a vaříme 5 minut. Pak pomalu přiléváme rozkvedlaná vejce a vaříme 2-4 minuty.

  • 4

    Sýr zamícháme do vývaru těsně před dovařením a podáváme.

  • 5

    Slepičí bujon [28675]:

  • 6

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 7

    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 8

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 9

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 10

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu