Telecí plíčky na smetaně
Suroviny
- 66.6 g Cibule
 - 66.6 g Citrony
 - 33.3 g Hořčice
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Sůl
 - 66.6 g Tuk
 - 13.3 g Cukr krupice
 - 120 g Zelenina kořenová
 - 3.3 g Divoké koření celé
 - 500 g Telecí srdce
 - 500 g Telecí plíce
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 30 ml Ocet kvasný lihový
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 243 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 1270 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 182.8 mg
 - Draslík 287.1 mg
 - Vláknina 1949.7 mg
 - Vitamín A 1949.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.1 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z telecích plic vyřízneme jícny a vnitřní trubice.
 - 
                                2
Očištěné plíce a rozříznutá srdce nejméně půl hodiny máčíme ve studené vodě. Potom je omyjeme ve vlažné vodě, vložíme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Osolíme, přidáme divoké koření, část oloupané cibule a pod poklicí za občasného promíchání vaříme doměkka.
 - 
                                3
Vařená srdce a plíce vyjmeme do studené vody a po zchlazení je zbavíme zbytků trubic a nakrájíme na jemné nudle.
 - 
                                4
V rozpuštěném tuku zpěníme očištěnou zeleninu nakrájenou na plátky a zbytek cibule. Zaprášíme hladkou moukou a osmažíme dorůžova.
 - 
                                5
Zeleninu zalijeme vývarem z plíček, přilijeme mléko a rozšleháme. Přidáme omytý citron nakrájený na plátky, cukr, ocet a hořčici. Omáčku za občasného promíchání vaříme nejméně 20 minut.
 - 
                                6
Nakonec hustou omáčku přecedíme na nakrájené plíčky, podle chuti přisolíme a zjemníme smetanou. Vše ještě krátce povaříme.