Mleté maso s rýží na mexický způsob
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 50 g Mrkev kořen
 - 140 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 50 g Petržel kořen
 - 500 g Hovězí maso mleté
 - 400 g Rýže parboiled předvařená v sáčcích
 - 160 ml Zakysaná smetana
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Tymián sušený
 - 0.25 kávová lžička Tabasco
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 0.5 kávová lžička Bazalka sušená
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Rajčata
 - 6 ks Rajčata
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Bujón hovězí
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.02 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 1130 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 130 mg
 - Draslík 1044.5 mg
 - Vláknina 9353.8 mg
 - Vitamín A 9353.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.2 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme, rajče nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V silnostěnném rendlíku na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, vmícháme mleté maso a za stálého míchání restujeme alespoň 5 minut. Poté vmícháme rajčatovou omáčku, rozdrobenou bujónovou kostku, tabasco, promícháme a na mírném plameni přivedeme do varu. Poté směs přiklopíme a dusíme za občasného míchání alespoň 10 minut.
 - 
                                3
V mezičase uvaříme předvařenou rýži podle návodu.
 - 
                                4
Uvařenou rýži na talíři upravíme do kruhu, do středu naložíme porci masové směsi, ozdobíme částí nakrájeného rajčete, přelijeme smetanou a zasypeme sýrem.
 - 
                                5
Rajčatovou omáčku připravíme osmažením drobně pokrájené cibule a česneku na másle. Přidáme očištěnou a drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Směs zamícháme, 2 minuty smažíme, poté přimícháme rajčata, která jsme nakrájeli na čtvrtky. Osolíme, opepříme, kořeníme oreganem, tymiánem, bazalkou a bobkovými listy. Směs ještě osladíme a na velmi mírném plameni dusíme asi 2 hodiny. Poté omáčku propasírujeme do hluboké pánve a pomalu dusíme, až omáčka zhoustne.