Dušené telecí závitky
Suroviny
- 800 g Telecí kýta
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 200 g Hovězí maso mleté
 - 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 500 ml Hovězí vývar základní
 - 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Rohlíky bílé
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Muškátový květ
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 780 mg
 - Bílkoviny 61 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 300.8 mg
 - Draslík 1059.8 mg
 - Vláknina 4407.7 mg
 - Vitamín A 4407.7 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Rohlík nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou. Sterilovaný hrášek slijeme a necháme okapat.
 - 
                                2
V míse promícháme mleté maso s namočeným rohlíkem, přimícháme rozšlehané vejce, sůl, muškátový květ a pepř. Vypracujeme kompaktní hmotu, kterou natřeme na plátky masa, zavineme a sepneme jehlami. Závitky obalíme v mouce a ze všech stran osmažíme na másle. Přilijeme vývar a pod poklicí dusíme, až je maso měkké. Během dušení maso obracíme a přeléváme šťávou. Je-li třeba, přilijeme vroucí vodu.
 - 
                                3
Před koncem přidáme hrášek a chvilku podusíme.