Klasická česká sekaná
Suroviny
- 250 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Hovězí maso mleté
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Žemle tuková
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Majoránka
 - 2.5 dl Hovězí vývar základní
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 112 g
 - Sodík 302 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 95.8 mg
 - Draslík 511.3 mg
 - Vláknina 4033.9 mg
 - Vitamín A 4033.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Housky necháme chvíli namočené ve vlažné vodě, pak je důkladně vymačkáme. Cibuli oloupeme, mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Petrželku opláchneme a nasekáme najemno.
 - 
                                2
V pánvi na rozehřátém másle podusíme pod pokličkou nakrájenou mrkev, cibuli a petrželku.
 - 
                                3
V míse dobře promícháme oba druhy mletého masa, vejce, vymačkané housky a dušenou zeleninu. Masovou směs dochutíme rajčatovým protlakem, majoránkou, pepřem a solí. Vytvaruje z ní šišku, tu vložíme do vymazané zapékací formy nebo pekáče a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů 30 minut. Potom k sekané přilijeme vývar a pečeme ještě dalších 30 minut.
 - 
                                4
Upečenou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší nebo bramborami, přelité výpekem.