Masový závitek se smetanovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 5 g Máslo čerstvé
 - 10 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 100 g Houby čerstvé
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Masox
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 750 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 224 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 365.3 mg
 - Draslík 703.7 mg
 - Vláknina 2402.8 mg
 - Vitamín A 2402.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby očistíme, opláchneme pod studenou vodou a okapané nakrájíme.
 - 
                                2
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Vajíčka v misce rozšleháme, smetanu v hrnku metlou rozmícháme s moukou. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme máslo a na něm krátce podusíme nakrájené houby. Pak přidáme rozšlehaná vajíčka a mícháme, dokud směs zcela nezhoustne.
 - 
                                4
Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na každou pak položíme plátek sýru a na něj rozprostřeme směs hub a vajec. Roštěnky zavineme a uzavřeme párátky nebo grilovacími jehlami.
 - 
                                5
V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Pak přidáme masové závitky a zprudka je opečeme ze všech stran. Zmírníme oheň, přilijeme vývar z Masoxu a přikryté dusíme doměkka. Během dušení závitky otáčíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme masoxovým vývarem. Když jsou závitky měkké, vyjmeme je a dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby.
 - 
                                6
Do šťávy v pánvi přidáme smetanu s rozmíchanou moukou a za stálého míchání důkladně provaříme.
 - 
                                7
Nakonec omáčku dochutíme citronovou šťávou.