Hovězí závitky se zelím z Podkrkonoší
Suroviny
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Slanina vepřová
 - 600 g Hovězí maso zadní
 - 400 g Zelí kysané
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Jablka
 - 1.2 ks Křen
 - 2 špetka Sůl mořská
 - 0.5 l Hovězí vývar základní
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 469 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 946 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 97.2 mg
 - Draslík 830.6 mg
 - Vláknina 12892.5 mg
 - Vitamín A 12892.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 177.6 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Očištěný a omytý křen nastrouháme. Slaninu pokrájíme na 4 plátky. Jablko omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na osminky.
 - 
                                2
Zadní hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Pak maso naklepeme. Plátky osolíme a opepříme z každé strany. Na každý plátek položíme plátky slaniny, kysané (okapané) zelí, 1/2 lžičky křenu a 2 osminky jablka.
 - 
                                3
Plátky masa pevně zavineme a spojíme je párátky, nebo je stáhneme nití.
 - 
                                4
V kastrolu si rozpálíme olej a závitky zprudka orestujeme, pak je vyjmeme a na zbývající tuk dáme pokrájenou cibuli a osmažíme ji do zlatohněda. K cibuli vrátíme zpět závitky, přilijeme 1/2 litru hovězího vývaru a pod pokličkou maso dusíme doměkka přibližně 50 minut.
 - 
                                5
Když je maso měkké, vyjmeme ho a do výpeku přimícháme asi 40 g hladké mouky na zahuštění. Podle chuti dosolíme mořskou solí a můžeme dochutit hořčicí.
 - 
                                6
Podáváme s přílohami podle chuti.