Hajerova sekaná
Suroviny
- 22 g Sůl
 - 200 g Strouhanka
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 3 ks Cibule
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 8 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 kg Hovězí maso zadní
 - 1.5 kg Vepřový bok
 - 0.5 kg Vepřová kůže
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1756 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 135 g
 - Sodík 2524 mg
 - Bílkoviny 99 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 435.8 mg
 - Draslík 533.4 mg
 - Vláknina 4969 mg
 - Vitamín A 4969 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.2 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí a vepřové vychlazené maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky přibližně 2 x 2 cm. Každé maso naložíme zvlášť do soli. 1 kg hovězího masa a 1.5 kg vepřového masa promícháme s 22 g soli. Prosolené maso napěchujeme do hrnce a uložíme na 2-3 dny do chladničky. Po uležení by mělo být maso na řezu růžové.
 - 
                                2
Ten den, kdy budeme sekanou péct očistíme a omyjeme vepřové kůže, dáme je do hrnce s 1.5-2 litry vody a vaříme 1-1.5 hodiny doměkka. Očistíme česnek s cibulí a pokrájíme je nadrobno. Uvařené kůže jemně umeleme na masovém strojku a spolu se zeleninou dáme do větší mísy. Naložené maso omyjeme, necháme okapat, nakrájíme na menší kusy, nahrubo pomeleme a přidáme do mísy k pomleté kůži. Vše ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, sladkou a pálivou paprikou a majoránkou. Přidáme polohrubou mouku, strouhanku, vejce a směs důkladně promícháme.
 - 
                                3
Z masové hmoty vytvoříme 2 šišky. Dáme je na sádlem vymazaný pekáč, podlijeme vodou (5 dl) a pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 2 hodiny do zlatohněda. Během pečení sekanou podléváme vlastním výpekem.
 - 
                                4
Upečenou sekanou nakrájenou na plátky podáváme teplou i studenou.