Hovězí řízky s omáčkou z nakládaných žampiónů
Suroviny
- 600 g Hovězí maso zadní
 - 50 g Sádlo vepřové škvařené
 - 120 g Slanina vepřová
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 300 g Žampiony - sterilované
 - 150 g Šunka dušená
 - 350 ml Hovězí vývar základní
 - 150 ml Víno červené
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 643 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 1025 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 141.2 mg
 - Draslík 293.4 mg
 - Vláknina 4003.6 mg
 - Vitamín A 4003.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Sterilované žampionové plátky scedíme a necháme okapat, česnek prolisujeme, šunku nakrájíme na nudličky, slaninu nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Řízky na sádle osmažíme z obou stran dozlatova, zalijeme vývarem a dusíme, až je maso měkké.
 - 
                                3
V mezičase na másle dusíme žampiony, přimícháme šunku, česnek, sůl, lžíci protlaku a zarestujeme. Směs zředíme vínem a na mírném plameni chvíli vaříme. Na pánvi vysmažíme slaninu dokřupava, odložíme na ubrousek, aby okapal tuk.
 - 
                                4
Řízky podáváme přelité žampionovou omáčkou a ozdobené plátkem slaniny.