Jehněčí špízy na rozmarýnu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 330 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 96 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 82.5 mg
 - Draslík 531 mg
 - Vláknina 3188 mg
 - Vitamín A 3188 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 50.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nakrájíme jehněčí maso na kostky o velikosti asi 5 cm. V misce umícháme marinádu z olivového oleje, bílého vína, mletého římského kmínu a nakrájeného oregana. Vložíme jehněčí maso, promícháme s marinádou a uložíme na 4-12 hodin do lednice.
 - 
                                2
Hodinu před grilováním namočíme rozmarýn do studené vody. Poté jej vyjmeme a osušíme.
 - 
                                3
Papriky zbavíme semen a nakrájíme je na kostky o velikosti 5 cm. Spolu s česnekem je asi minutu povaříme ve vroucí vodě, poté zchladíme studenou tekoucí vodou, osušíme a odložíme.
 - 
                                4
Spodní části rozmarýnu zbavíme jehlic, zhruba v délce 4 cm, abychom získali „rukojeť“. Na oloupané části rozmarýnu navlékneme střídavě marinované jehněčí maso, stroužky česneku a kousky paprik. Pokud nemáme větvičky dostatečně pevné, aby propíchly maso, pomůžeme si grilovací jehlou.
 - 
                                5
Grilovací rošt potřeme mírně olejem a rozložíme na něj připravené špízy. Špízy grilujeme ve výšce asi 13 cm pod rozehřátým grilem, po dobu 10-12 minut. Během grilování je potíráme zbylou marinádou nebo olivovým olejem a postupně obracíme.