Marinovaný jehněčí špíz
Suroviny
- 250 g Lilek
 - 150 g Rajčata
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 500 g Jehněčí plec
 - 3 g Tymián čerstvý
 - 3 g Oregano čerstvé
 - 3 g Rozmarýn čerstvý
 - 50 ml Olej olivový
 - 75 ml Víno bílé
 - 150 ml Voda pitná
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 5 ks Bobkový list
 - 4 ks Chilli paprička
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 580 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 82.5 mg
 - Draslík 668.1 mg
 - Vláknina 7007.8 mg
 - Vitamín A 7007.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.6 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté a osušené maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a vložíme do mísy. Na marinádu rozmícháme olej, 150 ml vody, bylinky a 1 rozdrobený bobkový list. Přimícháme prolisovaný česnek, víno a citronovou šťávu. Maso zalijeme marinádou a promícháme. Přikryté necháme přes noc odležet v chladničce.
 - 
                                2
Dřevěné špízy namočíme do vody. Rajčata omyjeme a rozčtvrtíme. Chilli papričky rozpůlíme, semena odstraníme a nakrájíme na kousky. Lilek očistíme a nakrájíme na kostky.
 - 
                                3
Maso vyjmeme z marinády a necháme okapat. Potom ho napíchneme na špízy střídavě vždy s rozpůleným bobkovým listem, čtvrtkou rajčete, kouskem chilli papričky a kostkou lilku. Špízy grilujeme na rožni nebo v grilovací pánvi asi 10 minut po všech stranách. Přitom je potíráme marinádou. Nakonec je osolíme, opepříme a posypeme sekaným oreganem.