Jehněčí česneková polévka s rajčaty
Suroviny
- 400 g Rajčata
 - 200 g Květák
 - 750 g Jehněčí krkovice
 - 200 g Kosti hovězí morkové
 - 60 g Petržel - nať
 - 200 g Pórek
 - 60 g Celer - nať
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr třtinový
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 6 ks Česnek
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 4 špetka Paprika mletá sladká
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1245 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 98 g
 - Sodík 639 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 172.1 mg
 - Draslík 1467.7 mg
 - Vláknina 13624.7 mg
 - Vitamín A 13624.7 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 84.2 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky. Rajčata omyjeme, spaříme a drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V pánvi si rozpustíme máslo, na něm podusíme rajčata s česnekem a cibulí, pak přimícháme strouhanku, 2 lžíce rajčatového protlaku, přilijeme 4 dl jehněčího vývaru a směs tyčovým mixerem rozmixujeme.
 - 
                                3
Dolijeme 6 dl jehněčího vývaru, promícháme a přivedeme k varu. Polévku pomalu vaříme 10 minut, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Každou porci polévky posypeme pažitkou, špetkou sladké papriky a podáváme.
 - 
                                4
Jehněčí masový vývar [28495]:
 - 
                                5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
 - 
                                6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
 - 
                                7
V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
 - 
                                8
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
 - 
                                9
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.