Jehněčí na víně s kuskusem
Suroviny
- 800 g Jehněčí maso
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 250 g Dýně
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 ks Cuketa
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 0.5 ks Skořice celá
 - 3.5 dl Víno červené
 - 5 dl Voda pitná
 - 2.5 dl Kuskus
 - 2 polévková lžíce Mandle
 - 4 polévková lžíce Meruňky sušené
 - 4 polévková lžíce Švestky sušené
 - 3 polévková lžíce Hrušky sušené
 - 0.26 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 998 kcal
 - Sacharidy 111 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 458 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 111 g
 - Cholesterol 160 mg
 - Draslík 1401.1 mg
 - Vláknina 27873.8 mg
 - Vitamín A 27873.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.3 mg
 - Vitamín E 6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1906 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Malé cukety a dýni omyjeme. Cukety a oloupanou dýni zbavíme zrníček a nakrájíme velké kostky 3 x 3 cm. Omyjeme sušené ovoce: švestky bez pecek, meruňky, hrušky. Mandle osmažíme v teflonové pánvi bez omastku dozlatova. Rozmarýn a petrželku kudrnku omyjeme a necháme okapat.
 - 
                                2
2.5 dl kuskusu dáme do mísy, zalijeme 5 dl horké vody, zakryjeme a necháme asi 10 minut nabobtnat. Tekutina by se měla do kuskusu úplně vsáknout.
 - 
                                3
Dobře očištěné a omyté jehněčí nožičky osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Ve větší zapékací míse rozpálíme olej a nožičky restujeme z každé strany dozlatova. K masu přidáme celou konzervu nakládaných rajčat, bobkový list, 0.5 ks celé skořice, nové koření, snítky rozmarýnu, vše přelijeme 2.5 dl červeného vína. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 1 hodinu na 160 °C. Poté k masu doložíme nakrájenou dýni s cuketami a sušené ovoce. Promícháme a bez poklice pečeme minimálně 30 minut. Maso musí být měkké a musí jít od kosti. Můžeme během pečení přilít 1 dl vína.
 - 
                                4
Kuskus rozdělíme na talíře, na něj položíme nožičky ozdobíme výpekem s ovocem, ozdobíme mandlemi, snítkami petrželky a podáváme.