Jehněčí pečeně se smetanovou kávou
Suroviny
- 150 g Houby nakládané
 - 2 kávová lžička Káva zrnková
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 2 dl Voda pitná
 - 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2.5 dl Masový vývar
 - 1.5 kg Jehněčí kýta
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 783 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 192 g
 - Sodík 801 mg
 - Bílkoviny 57 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 209 mg
 - Draslík 1016.8 mg
 - Vláknina 6661 mg
 - Vitamín A 6661 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme mrkev a cibule. Zeleninu pokrájíme na plátky.
 - 
                                2
Jehněčí pečeni (kýtu bez kosti) dobře odblaníme, omyjeme vařící vodou, poté studenou vodou a osušíme. Maso osolíme.
 - 
                                3
V zapékací míse rozpálíme olej a maso v celku zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme vývarem, mísu zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu. Během té doby maso poléváme výpekem a obracíme.
 - 
                                4
Uvaříme zrnkovou kávu: v hrnečku 2 lžičky zrnkové kávy zalijeme 2 dl vařící vody, zakryjeme ji pokličkou a necháme několik minut vyluhovat. Kávu přecedíme a přilejeme do ni 0.5 dl smetany. Poloměkké maso přelijeme kávou a pečeme doměkka přibližně 35-45 minut. Maso několikrát ještě polijeme výpekem.
 - 
                                5
Upečené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Výpek vydusíme na tuk, přimícháme hladkou mouku a osmažíme ji. Přilijeme za stálého míchání studený masový vývar a štávu povaříme asi 10 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem. Štávu rozmixujeme dohladka nebo přecedíme přes síto.
 - 
                                6
Teplou pečeni pokrájíme na plátky, dáme je na talíře, ozdobíme snítkami petrželky, k masu přiložíme nakládané sladkokyselé hříbky a servírujeme.
 - 
                                7
Štávu k masu podáváme zvlášť v omáčníku.