Špekové bramborové knedle

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 52 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hrubá
  • 300 g Slanina vepřová
  • 500 g Krupice dětská
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Žemle tuková
  • 5.5 l Voda pitná
  • 2 kg Brambory
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1000 kcal
  • Sacharidy 153 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 856 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 86 g
  • Cholesterol 99.2 mg
  • Draslík 1293.7 mg
  • Vláknina 17904.3 mg
  • Vitamín A 17904.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory uvaříme ve slupce s 3 litry vody doměkka, pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy.

  • 2

    Slaninu pokrájíme na kostičky, žemle nakrájíme též na malé kostičky.

  • 3

    V pánvi si vysmažíme téměř dozlatova slaninu, přidáme k ní žemle, promícháme a smažíme dozlatova, pak vychlazenou slaninu s žemlí vyklopíme na brambory. Ještě k bramborům přidáme krupici, vejce, sůl, hrubou mouku, majoránku a bílý pepř. Vše dobře promícháme, pak dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme bramborové polotuhé těsto, které zformujeme na váleček o síle přibližně 6-7 cm. Nožem nakrájíme díly široké též 6-7 cm. Z každého vytvarujeme kulatý knedlík.

  • 4

    V hrnci si dáme vařit asi 2.5 litrů vody s 1 lžíci soli. Knedlíky vhazujeme do vařící vody, zmírníme teplotu, občas promícháme a vaříme je pomalu přibližně 8 minut. (Čas vaření zjistíme, když první uvařený knedlík vyjmeme děrovanou naběračkou a rozkrojíme - záleží na velikosti knedlíků).

  • 5

    Uvařené knedle vyjmeme s vody, dáme do mísy a propíchneme vidličkou. Polijeme je teplým sádlem a podáváme horké.

Komentáře k receptu