Hajerova sekaná

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 245 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 22 g Sůl
  • 200 g Strouhanka
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 3 ks Cibule
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 8 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Hovězí maso zadní
  • 1.5 kg Vepřový bok
  • 0.5 kg Vepřová kůže
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1756 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 135 g
  • Sodík 2524 mg
  • Bílkoviny 99 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 435.8 mg
  • Draslík 533.4 mg
  • Vláknina 4969 mg
  • Vitamín A 4969 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí a vepřové vychlazené maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky přibližně 2 x 2 cm. Každé maso naložíme zvlášť do soli. 1 kg hovězího masa a 1.5 kg vepřového masa promícháme s 22 g soli. Prosolené maso napěchujeme do hrnce a uložíme na 2-3 dny do chladničky. Po uležení by mělo být maso na řezu růžové.

  • 2

    Ten den, kdy budeme sekanou péct očistíme a omyjeme vepřové kůže, dáme je do hrnce s 1.5-2 litry vody a vaříme 1-1.5 hodiny doměkka. Očistíme česnek s cibulí a pokrájíme je nadrobno. Uvařené kůže jemně umeleme na masovém strojku a spolu se zeleninou dáme do větší mísy. Naložené maso omyjeme, necháme okapat, nakrájíme na menší kusy, nahrubo pomeleme a přidáme do mísy k pomleté kůži. Vše ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, sladkou a pálivou paprikou a majoránkou. Přidáme polohrubou mouku, strouhanku, vejce a směs důkladně promícháme.

  • 3

    Z masové hmoty vytvoříme 2 šišky. Dáme je na sádlem vymazaný pekáč, podlijeme vodou (5 dl) a pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 2 hodiny do zlatohněda. Během pečení sekanou podléváme vlastním výpekem.

  • 4

    Upečenou sekanou nakrájenou na plátky podáváme teplou i studenou.

Komentáře k receptu