Klopsy z kuřecího a vepřového masa se smetanovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
 - 300 g Vepřová krkovička
 - 80 g Sádlo škvařené
 - 500 g Kuře
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 504 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 271.5 mg
 - Draslík 318.9 mg
 - Vláknina 1610.8 mg
 - Vitamín A 1610.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté malé kuře vykostíme, nakrájíme na kousky a umeleme spolu s jednou oloupanou cibulí.
 - 
                                2
Slaninu nakrájíme na kostičky, vepřovou krkovici nasekáme nahrubo. Druhou cibuli a petrželovou nať nakrájíme nadrobno.
 - 
                                3
V míse smícháme kuřecí a vepřové maso, přidáme vejce, 3 lžíce hladké mouky a sekanou petrželku, osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Na vále pak z masa utvoříme 10 koulí, které dlaní mírně zploštíme.
 - 
                                4
V kastrolku na rozpuštěném sádle rozškvaříme slaninu a v rozehřátém omastku klopsy z obou stran opečeme. Opečené maso odložíme do tepla. Pak na tuku orestujeme dorůžova nakrájenou cibuli, zasypeme ji 3 lžícemi mouky, necháme ji zpěnit, pak vzniklou zásmažku zalijeme vodou, zakapeme citronovou šťávou, přisolíme, připepříme a ušleháme na řídkou omáčku. Do omáčky vložíme zpět opečené klopsy a necháme je asi 30 minut přikryté mírně dusit. Nakonec vmícháme šlehačku a odstavíme.