Selečí kotlety a bůček na grilu
Suroviny
- 100 g Hořčice
 - 200 g Křen
 - 600 g Vepřový bok
 - 8 krajíc Chléb konzumní
 - 2 kávová lžička Chilli mleté
 - 1 kg Selečí kotleta
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 6 polévková lžíce Med včelí
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Kmín celý
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Balsamico ocet
 - 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 8 polévková lžíce Hořčice Dijonská
 - 5.5 polévková lžíce Pepř 4 barev
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1006 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 296 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 146.8 mg
 - Draslík 297.4 mg
 - Vláknina 4586.5 mg
 - Vitamín A 4586.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřový bůček s kůží a selečí kotlety omyjeme a osušíme. Kůži na bůčku na několika místech nařízneme. Maso z každé strany posypeme kmínem, pepřem 4 barev a solí, poté potřeme olejem. Připravíme si marinádu: V misce smícháme dijónskou hořčici, med, balsamico ocet, třtinový cukr, rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, worcester a mleté chilli. Oba kusy masa důkladně potřeme marinádou (všechny zářezy), dáme ho do mísy a zakryjeme.
 - 
                                2
Necháme ho marinovat 2 hodiny. Maso poté zabalíme do alobalu, dáme na gril a pečeme při 180-220°C přibližně 1,15-1,5 hodiny.
 - 
                                3
Oloupaný a omytý křen jemně nastrouháme. 15-20 minut před dopečením z masa odstraníme alobal a dopečeme ho na přímém plameni do zlatohněda. Maso občas obrátíme.
 - 
                                4
Upečený bůček i kotlety naporcujeme a podáváme s hořčicí, nastrouhaným křenem a chlebem.