Zapékaná masovo-lilková směs se sýrem
Suroviny
- 800 g Vepřové maso mleté
 - 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Lilek
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2 špetka Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 0.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
 - 2 polévková lžíce Máslo
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 10 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 280 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 236.5 mg
 - Draslík 685.4 mg
 - Vláknina 1253 mg
 - Vitamín A 1253 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na na 180°C. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso. Očistíme cibuli s česnekem, drobně vše pokrájíme a přidáme k masu. K masu ještě přidáme vejce, sůl, pepř, 3 lžíce strouhanky, omyté a nadrobno posekané čerstvé lístky z majoránky a šalvěje. Směs dobře promícháme.
 - 
                                2
Aby jsme si připravili měkké lilky co nejdříve, omyjeme je, osušíme, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme na 7 minut do mikrovlnné trouby na 900W. Necháme je mírně vychladnout, pak je nakrájíme na kostičky a přimícháme k masu. Parmezán nastrouháme do misky (odebereme z něj 2 lžíce, které si odložíme do další misky), přidáme zakysanou smetanu, sůl a bílý pepř. Zapékací mísu vytřeme máslem, vysypeme strouhankou (přibližně 3 lžíce), pak do ní rozložíme masovou směs s lilky, přelijeme ji připravenou směsí ze zakysané smetany a dáme péct na 40 minut. Odloženou lžíci parmezánu promícháme s 10 lžícemi strouhanky. Po 40 minutách upečené maso vyjmeme z trouby, posypeme připravenou strouhankou a pečeme ještě 10 minut.
 - 
                                3
Masovo-lilkovou směs podáváme teplou i studenou.