Hlaváč - bramborový knedlík se slaninou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 689 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 870 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 790.4 mg
 - Draslík 379.8 mg
 - Vláknina 5207.6 mg
 - Vitamín A 5207.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.3 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si omyjeme a uvaříme v 5 dl vody brambory ve slupce. Vaříme je asi 20 minut, pak je scedíme. Druhý den je oloupeme a nastrouháme do mísy. Do druhé misky si nakrájíme na kostičky rohlíky, zalijeme je mlékem a když jsou nasáklé, přidáme je k bramborům. Přidáme utřené žloutky s máslem, muškátový oříšek, sůl, nové koření a uhněteme polotuhé těsto. Na vále vytvarujeme knedlík, zabalíme ho do čistého bílého plátna a konce zavážeme.
 - 
                                2
Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Knedlík opatrně vložíme do vařící vody. Vaříme ho při mírnější teplotě 30-35 minut.
 - 
                                3
Mezitím si nakrájíme uzenou slaninu a klobásu na kostičky. Společně je v pánvi vysmažíme dozlatova.
 - 
                                4
Uvařený knedlík "hlaváč" vyjmeme z vody a nakrájíme na plátky. Porce polijeme škvarky ze slaniny s klobásou a podáváme.