Vařená čočka s taliány
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
 - 250 g Čočka
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Chilli paprička
 - 4 ks Talián
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Bujón hovězí
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 - 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
 - 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 768 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 60459 mg
 - Bílkoviny 65 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 18.2 mg
 - Draslík 1189.9 mg
 - Vláknina 4206.9 mg
 - Vitamín A 4206.9 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přebereme čočku, promyjeme ji v sítu pod tekoucí vodou a necháme ji odkapat. Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), cibuli a stroužky česneku. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, pak přimícháme nakrájenou zeleninu a společně restujeme dozlatova. Přilejeme vroucí zeleninový bujón (zatím 600ml). Do pytlíčku na koření dáme bobkový list, nové koření a snítku čerstvé majoránky a snítku petrželové natě. Pak přidáme čočku, rajský protlak a při nižší teplotě ji uvaříme doměkka al dente. Během vaření postupně dolijeme bujón (až 400ml), protože potřebujeme, aby čočka měla dostatek vody a nebyla z ní kaše. Čočku podle druhu vaříme pod poklicí přibližně 40-60 minut, ke konci vaření dáváme pozor, aby se nám nepřevařila. Přibližně 10-12 minut před dovařením přidáme k čočce 4ks taliánů - syrové klobásy a omytou, drobně pokrájenou maličkou chilli papričku.
 - 
                                3
Z uvařené čočky vyjmeme pytlíček s kořením a bylinkami. Podle chuti čočku osolíme. Na talíře dáme porce čočky s rozkrojenými klobásami, vše posypeme nastrouhaným parmezánem a hned servírujeme.