Artyčoky na slanině s hráškem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 314 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 1519 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 32 mg
 - Draslík 764.8 mg
 - Vláknina 19735 mg
 - Vitamín A 19735 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Artyčoky očistíme, odřízneme horní části, ořežeme dřevnaté části a nakrájíme je na plátky. Cibuli pokrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, petrželovou nať posekáme.
 - 
                                2
V pekáčku rozpustíme máslo, přisypeme cibuli, osmahneme, přidáme slaninu, lehce orestujeme a vložíme do pekáčku artyčoky. Podlijeme trochou vývaru, osolíme, opepříme, zakryjeme a dusíme v troubě 20 minut. Pekáček odkryjeme, přisypeme mladý hrášek, přidáme petrželovou nať, podle potřeby podlijeme a dopečeme odkryté. Chceme-li mít šťávu zahuštěnou, na konci pečení ji zahustíme solamylem nebo instantní světlou jíškou.