Zeleninová kachní polévka se slaninou
Suroviny
- 100 g Petržel kořen
 - 100 g Pórek
 - 100 g Slanina vepřová
 - 200 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 150 g Játra kuřecí
 - 150 g Kuřecí srdíčka
 - 150 g Žaludky drůbeží
 - 200 g Topinambury
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 ks Rajčata
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 4 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 kg Kachna mražená
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1622 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 361 g
 - Sodík 799 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 224.4 mg
 - Draslík 1113.8 mg
 - Vláknina 26453.8 mg
 - Vitamín A 26453.8 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 107 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Topinambury oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou mrkev s petrželí a pórkem omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.
 - 
                                2
V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu podusíme 5 minut, ochutíme solí, pepřem, chilli, sladkou paprikou a zalijeme 1 litrem kachního bujonu. Zeleninu povaříme 10 minut.
 - 
                                3
V pánvi osmažíme dozlatova na proužky pokrájenou hodně prorostlou uzenou slaninu a odložíme ji do misky.
 - 
                                4
Na každou porci polévky dáme osmažené proužky slaniny a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z kachny [29086]:
 - 
                                6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
 - 
                                7
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
 - 
                                8
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
 - 
                                9
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
 - 
                                10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo jej znovu přecedíme).
 - 
                                11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.