Hrachová kaše s mlékem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 498 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 371 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 28.9 mg
 - Draslík 135.4 mg
 - Vláknina 2159.8 mg
 - Vitamín A 2159.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 396.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme 2 cibule a 3 stroužky česneku, který prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Loupaný žlutý půlený hrách (320 g) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme přibližně 8 dl vody, přidáme očištěnou celou cibuli, 1 stroužek česneku a pomalu při mírné teplotě hrách uvaříme doměkka. Nemícháme, vaříme asi 1.5 hodiny.
 - 
                                3
Z vařeného hrachu vyjmeme česnek s cibulí.
 - 
                                4
V pánvi rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Pak ji z pánve vyjmeme a odložíme do misky. Ke zbylému omastku přidáme 0.5 lžíce másla, na něm osmažíme dozlatova 1 nadrobno pokrájenou cibuli.
 - 
                                5
V druhé pánvi rozehřejeme máslo, na něj přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji mlékem a pořádně rozmícháme, abychom neměli žádné hrudky (případně rozmixujeme).
 - 
                                6
Do uvařeného hrachu za stálého míchání přidáme jíšku, majoránku, sůl podle chuti, rozetřený česnek. Kaši stále mícháme a krátce, asi 2 minuty, povaříme.
 - 
                                7
Kaši rozdělíme na talíře, podáváme ji se slaninou a cibulkou.