Karbanátky z hrášku
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
 - 500 g Hrách žlutý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 3.5 l Voda pitná
 - 0.35 dl Olej olivový
 - 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Jogurt bílý smetanový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 581 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 467 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 109.4 mg
 - Draslík 147.2 mg
 - Vláknina 3799.2 mg
 - Vitamín A 3799.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
500 g žlutého hrachu dobře promyjeme a dáme do hrnce. Zalijeme 1 litrem vody a necháme ho namočený minimálně 3 hodiny. Pak vodu scedíme, hrách zalijeme 1.5 litrem čerstvé vody a pomalu vaříme 2 hodiny. Do vody přidáme 1 očištěnou celou cibuli a očištěnou 1 malou mrkev. Druhou cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme. Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky.
 - 
                                2
V pánvi na 1 lžíci másla usmažíme dozlatova cibuli se slaninou.
 - 
                                3
Z uvařeného hrachu scedíme přebytečnou vodu a hrách s mrkví rozmixujeme tyčovým mixerem. K hrachu přidáme 2 vajíčka, 2 lžíce jogurtu, prolisovaný česnek, sůl podle chuti, pepř, majoránku, petrželku a usmaženou cibuli se slaninou a 2-3 lžíce strouhanky na zahuštění. Promícháme, utvoříme karbanátky, obalíme je v misce s 3-4 lžícemi strouhanky a usmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Smažíme přibližně 2 minuty z každé strany. Podáváme samostatně teplé i studené.