Prejt ze zeleniny
Suroviny
- 550 g Brambory
 - 300 g Kapusta hlávková
 - 60 g Slanina vepřová
 - 80 g Anglická slanina
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 1.5 dl Mléko polotučné
 - 2.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 2.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 772 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 157.5 mg
 - Draslík 1123.2 mg
 - Vláknina 12522 mg
 - Vitamín A 12522 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 111.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme brambory (400 g), dáme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Ve druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr vody, ponoříme do ní listy kapusty, necháme je povařit 1-2 minuty. Kapustu scedíme, pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Anglickou a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, pak je jemně nastrouháme, dáme do mísy. Oloupané a omyté syrové brambory (150 g) nastrouháme, přidáme k vařeným bramborám.
 - 
                                3
Na pánvi rozpustíme lžíci sádla, na něm vysmažíme do zlatova kostičky slaniny, pak k ní přimícháme cibuli, zpěníme ji, přidáme kapustu, sůl, cukr, pepř, bobkový list, nové koření a pod pokličkou směs dusíme asi 5-8 minut. Pak ji necháme vychladnout, vyjmeme celé koření. Kapustu přidáme k bramborám. Ještě přimícháme prolisovaný česnek, vejce, majoránku, mléko a mouku.
 - 
                                4
Prejtovou směs dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Měla by mít hustější konzistenci než bramboráková směs. Vložíme ji do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli sádlem a vysypali strouhankou (1,5 lžíce).
 - 
                                5
Mísu s prejtem vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Pečeme do zlatova 30-40 minut.