Roláda z vepřového bůčku plněná slaninou a kapií
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 1 ks Masox
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Žemle tuková
 - 1 ks Kapie
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín mletý
 - 1 dl Voda pitná
 - 1 kg Vepřový bok
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1608 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 146 g
 - Sodík 369 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 258.3 mg
 - Draslík 584.5 mg
 - Vláknina 1026.3 mg
 - Vitamín A 1026.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Kapii podélně rozkrojíme, zbavíme jádřinců, opláchneme a nakrájíme najemno. Petrželovou nať opláchneme a jemně nasekáme. Housku nakrájíme na malé kostičky. Vejce v misce rozšleháme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Masox rozmícháme ve vodě a směs necháme v hrnku na ohni přejít varem.
 - 
                                2
V rozehřáté pánvi vyškvaříme slaninu, pak přidáme nakrájenou cibuli, krátce ji osmahneme a necháme vychladnout.
 - 
                                3
V míse nakrájenou housku přelijeme mlékem, přidáme nakrájenopu kapii a vychadlou cibuli se slaninou. Vše opepříme a osolíme, posypeme natí z petrželky, nakonec zalijeme rozšlehaným vajíčkem a důkladně promícháme.
 - 
                                4
Vepřový bůček vykostíme a rozřízneme naplocho tak, aby vznikl velký plát masa, který rozklepeme a lehce posypeme kmínem. Na něj rozetřeme připravenou nádivku, zabalíme a převážeme pevnou nití, případně spojíme grilovacími jehlami.
 - 
                                5
Do pekáče rozložíme kosti z bůčku, podlijeme je trochou vody, položíme na ně roládu a dáme péct do trouby, předehřáté na 200 stupňů. V průběhu pečení roládu podléváme vývarem z Masoxu a poléváme vypečenou šťávou.
 - 
                                6
Měkkou roládu z pekáče vyjmeme. Zbylou šťávu za stálého míchání zaprášíme moukou, přilijeme rajčatový protlak a chvíli povaříme, než omáčka zhoustne.
 - 
                                7
Roládu zatím nakrájíme na plátky, které dáme do omáčky a vše prohřejeme.
 - 
                                8
Podáváme s bramborami, přelité hustou šťávou.