Opékance
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 636 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 782 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 154 mg
 - Draslík 1150.3 mg
 - Vláknina 15500 mg
 - Vitamín A 15500 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme 1 kg brambor, zalijeme vodou a uvaříme ve slupce. Vaříme je 20 minut. Potom scedíme, teplé oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim vejce, sůl, hrubou mouku a těsto vymícháme. Potom dáme na pomoučený vál a dobře rukama propracujeme. Nesmí se lepit. Utvoříme dva válečky o průměru 4 cm. Nožem nakrájíme špalíčky široké asi 3 cm. Plech vytřeme sádlem, špalíčky rozložíme a pečeme v troubě 15 minut na 200°C, potom je lopatkou otočíme a pečeme dalších 6-8 minut do zlatohněda.
 - 
                                2
Mezitím pokrájíme uzenou slaninu na malé kostičky a v pánvi je vysmažíme dozlatova.
 - 
                                3
Upečené špalíčky dáme do mísy, promícháme se škvarečky slaniny, dáme na talíře a ihned podáváme.