Rassolnik z ledvinek
Suroviny
- 300 g Vepřové ledvinky
 - 300 ml Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Okurky nakládané
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Celer bulvový
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 ks Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Bobkový list
 - 2 ks Nové koření celé
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 4 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Krupky trhané
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 246 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 70 g
 - Sodík 2383 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 185.5 mg
 - Draslík 758.2 mg
 - Vláknina 12182.3 mg
 - Vitamín A 12182.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové ledvinky zbavíme tuku a žilek, dobře je propereme, zalijeme je litrem vody, půl hodiny je povaříme a pak nakrájíme na kousky.
 - 
                                2
Mezitím si připravíme krupky. Nejprve je propláchneme studenou vodou, potom vařící a v té je necháme půl hodiny spařit, při čemž dvakrát vodu vyměníme. Větší nakládané okurky nakrájíme na kousky, zalijeme je 150 ml vařící vody, 5 minut povaříme, přilijeme 150 ml okurkového nálevu a ještě 10 minut vaříme.
 - 
                                3
Nakrájené předvařené ledvinky vhodíme do 1,5 l vařící vody, vaříme půl hodiny, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, menší celer, petržel a spařené krupky, za dalších 10 minut na kostky nakrájené brambory a nasekanou cibulku.
 - 
                                4
Když jsou brambory měkké, přidáme okurky i s nálevem, polévku osolíme, okořeníme bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem a ještě 15 minut povaříme. Nakonec přidáme sekanou petrželku s koprem a stáhneme z ohně.
 - 
                                5
Rassolnik podáváme se zakysanou smetanou, kterou přidáváme až do talířů.