Jarní polévka se zeleným hráškem
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 500 g Hrášek
 - 1 ks Celer - nať
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 187 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 346 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 8 mg
 - Draslík 411.7 mg
 - Vláknina 12791 mg
 - Vitamín A 12791 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na oleji s máslem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní
 - 
                                2
2 lžíce hladké mouky a usmažíme jíšku. Vložíme nakrájenou mrkev, nadrobno nasekaný česnek, celerový list a zalijeme 2 l vody.
 - 
                                3
Po 1/2 hodině vaření polévku scedíme, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a vrátíme zpět do vývaru, do kterého dáme na kostky nakrájené brambory a mladý zelený hrášek. Přidáme ještě rajčatový protlak, osolíme podle chuti a povaříme přibližně 20 minut do doby, než hrášek a brambory budou měkké.
 - 
                                4
Před dovařením přidáme do polévky drobně nasekanou petrželku.