Kynuté taštičky s kedlubnovou náplní
Suroviny
- 530 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Tvaroh jemný
 - 42 g Droždí
 - 150 g Sýr Gruyére
 - 120 ml Voda pitná
 - 125 ml Olej slunečnicový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 kg Kedlubna
 - 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 4 polévková lžíce Pažitka
 - 0.5 polévková lžíce Máta
 - 3 polévková lžíce Smetana kysaná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
 - Sacharidy 119 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 882 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 289.5 mg
 - Draslík 942.6 mg
 - Vláknina 19097.9 mg
 - Vitamín A 19097.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 69.6 mg
 - Vitamín E 13.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečicím papírem, taštičky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme 500 g mouky (zbytek odložíme na posypání válu) do středu vlijeme 4 lžíce vody, v níž jsme rozmíchali droždí, přisypeme trošku mouky z okraje mísy a necháme vykynout. Poté přimícháme rozšlehaný žloutek, zbylou vlažnou vodu, sůl a olej. Pomocí hnětače vypracujeme těsto, které se lepí. Těsto přendáme na moukou posypaný vál a vypracováváme tak dlouho, až je těsto hladké a nelepí se. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme alespoň hodinu kynout.
 - 
                                3
V mezičase připravíme náplň. Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle, případnou vodu z nich vylijeme. Tvaroh v míse rozmělníme vidličkou, přidáme ustrouhaný sýr, rozšlehané vejce a kysanou smetanu. Do tvarohové směsi přimícháme na drobno nasekané bylinky, sůl, oříšek a pepř. Směs zamícháme do ustrouhaných kedluben.
 - 
                                4
Vykynuté těsto prohněteme na vále, utvoříme 12 bochánků a každý z nich rozválíme na tenkou placku. Necháme dalších 15 minut kynout.
 - 
                                5
Žloutek v šálku rozšleháme se sladkou smetanou.
 - 
                                6
Na každou vykynutou placičku dáme do středu kedlubnovou náplň, okraje potřeme rozlehaným bílkem, placičku přehneme a okraje pevně stiskneme. Každou taštičku několikrát propíchneme špičatou špejlí.
 - 
                                7
Taštičky klademe, ve větší vzdálenosti od sebe, na plech, potřeme smetanou se želoutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.
 - 
                                8
Hotové taštičky necháme vychladnout na mřížce a podáváme.