Květáková polévka s bylinkami
Suroviny
- 400 g Květák
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pažitka
 - 1 ks Bazalka
 - 1 ks Libeček
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 3 dl Mléko polotučné
 - 4 dl Vývar z hovězích kostí
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.18 polévková lžíce Olej stolní
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 151 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 484 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 12.7 mg
 - Draslík 1014.5 mg
 - Vláknina 8644.3 mg
 - Vitamín A 8644.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 75.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytý květák rozebereme na růžičky, několik jich ponecháme stranou a ostatní nakrájíme na kousky.
 - 
                                2
Oloupané brambory, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a petrželku nasekáme. Vše lehce osmahneme na oleji, zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Přidáme nakrájený květák a uvaříme doměkka.
 - 
                                3
Po částečném vychladnutí polévku rozmixujeme, znovu uvedeme do varu, osolíme, přidáme růžičky květáku a chvíli povaříme. Do polévky vmícháme mléko a přihřejeme k varu.
 - 
                                4
Hotovou polévku rozdělíme do talířů, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami.