Knedle z bramborového těsta s povidly, tvarohem a perníkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory vařené ve slupce
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 160 g Mouka pšeničná hrubá
  • 230 g Povidla švestková
  • 150 g Perník
  • 250 g Tvaroh tvrdý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1005 kcal
  • Sacharidy 130 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 683 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 170.7 mg
  • Draslík 547.9 mg
  • Vláknina 10170 mg
  • Vitamín A 10170 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 53.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uvařené teplé brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přisypeme k nim hrubou mouku, máslo, sůl a vejce. Těsto dobře zpracujeme a dáme na pomoučený vál. Znovu ho dobře propracujeme, podle potřeby můžeme přidat trošku mouky. Těsto se nesmí lepit. Vyválíme z něj placku silnou asi 6 mm. Nakrájíme čtverce velké asi 8 x 8 cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičku švestkových povidel. Každý čtvereček zabalíme a utvoříme z nich kulaté knedlíky.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně naházíme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 8-10 minut.

  • 3

    Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem a každou porci polijeme rozpuštěným máslem (120 g).

Komentáře k receptu