Rýžový koláč pomerančový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Tuk
  • 20 g Citronová kůra
  • 300 g Créme fraiche
  • 100 g Cukr vanilka
  • 40 g Cukr moučkový
  • 90 g Pomerančová kůra
  • 330 g Rýže Arborio
  • 60 g Cukr krystal
  • 1000 ml Mléko plnotučné
  • 30 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Víno bílé
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 678 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 24 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 158 mg
  • Draslík 58.8 mg
  • Vláknina 4630 mg
  • Vitamín A 4630 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 641.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy vložíme měkké máslo, přisypeme moučkový vanilkový cukr a důkladně promícháme. Přidáme mouku, strouhanou citronovou kůru, žloutky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být částečně drobivé. Přilijeme trochu mléka a zapracujeme do těsta. Vytvarujeme kouli a vložíme na 1 hodinu do mrazáku. Těsto rozválíme na středně silný plát, vložíme do vymazané formy a pečeme 12-15 minut.

  • 2

    V hrnci roztavíme máslo, přisypeme rýži, strouhanou pomerančovou kůru, vanilkový cukr, promícháme a zalijeme vínem. Vaříme, dokud se víno téměř neodpaří. Přilijeme mléko a vaříme velmi zvolna asi 15 minut. Hrnec odstavíme, necháme trochu vychladnout, přimícháme rozšlehaná vejce a celou hmotu nalijeme na předpečený piškot ve formě a nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem. Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut.

  • 3

    Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout, naporcujeme a podáváme s créme fraiche.

Komentáře k receptu