Řecký citronový koláč s tymiánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 75 g Cukr moučkový
  • 500 g Sýr Ricotta
  • 85 ml Med včelí
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Tymián čerstvý
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 4102 kcal
  • Sacharidy 440 g
  • Tuky 214 g
  • Sodík 795 mg
  • Bílkoviny 134 g
  • Uhlovodany 256 g
  • Cholesterol 2126.8 mg
  • Draslík 2006.4 mg
  • Vláknina 67490 mg
  • Vitamín A 67490 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 317.6 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 176.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme těsto. Prosijeme moučkový cukr s moukou, přidáme máslo a vypracujeme drobenku. K ní zatřeme žloutky a postupně přidáme dvě lžíce studené vody a zpracujeme pevné těsto. Zabalíme do fólie a necháme cca hodinu odpočívat v chladu.

  • 2

    Mezitím připravíme náplň. K medu přidáme snítky tyiánu, zahřejeme jej, necháme rozpustit a poté vychladnout.

  • 3

    Ricottu rozmačkáme, přidáme lžíci hladké mouky, kůru nastrouhanou z citronu a vejce ušlehaná s krupicovým cukrem. Nakonec zatřeme med.

  • 4

    Vychladlé těsto rozválíme na tenký plát a vyložíme jím koláčovou formu. V lednici necháme zcela vychladnout.

  • 5

    Nalijeme náplň a pečeme asi 40min v troubě předehřáté na 180C. Náplň musí zpevnit.

Komentáře k receptu